Jdi na obsah Jdi na menu

Vinařství roku 2010 - byli jsme přitom

20. 3. 2011

Lucerna 17. března 2011 přivítala 6 vinařství, které se ucházela o titul Vinařství roku 2010. Byli to František Mádl, Vladimír Tetur, Josef Valihrach, Znovín Znojmo, Bohemia Sekt a Moravíno Valtice.

Vinařství roku je soutěž, v níž "odborná porota nehodnotí pouze vína daného vinařství, ale také tuzemské nebo zahraniční úspěchy podniku či inovace technologických řešení v oblasti zpracování vína. Soutěž tak prezentuje nejen úspěch jedné vinařské společnosti, ale také celého tuzemského vinařství." (zdroj Vinařství roku).

Galavečer zahájil Jaroslav Svěcený, který v průběhu večera ještě několikrát zahrál. Po rádoby vtipném představení vinařstí Vojtěchem Bernadským. Začalo předávání cen - za nejlepší článek, nejlepší knihu a hlavně Vindemia Publice - vinařství roku dle mínění veřejnosti (cca 1600 hlasujicích). Tím se stal Josef Valihrach.

Samotným Vinařstvím roku odborná porota zvolila Bohemia Sekt.

Po slavnostním předání cen začal společenský večer. Zahrála cimbálka Jožky Šmukaře, proběhla dražba vín, které pomalovali význační umělci. Mezi nimi byli Kristián Koden, Barbora Srncová, Iva Hüttnerová a další. Výtěžek z dražby šel na konto Paraple, které mimojiné zastupoval i Zdeněk Svěrák.

Součástí programu byla ochutnávka vín ze Salonu vín ČR 2011 a jednotlivých vinařství. My jsme ochutnali vína z produkce ZnovínaFrantiška Mádla a Josefa Valihracha. Jejich hodnocení najdete na našich stránkách (kliknutím na výše uvedený odkaz u jednotlivých vinařů.