Jdi na obsah Jdi na menu

Mikrosvín Mikulov - Menu v Prague Wine Week

Veltlínské zelené 2009 Pozdní sběr

Polosuché, kyseliny 5,4 g/l

Ve své vůni je lehké s citrusovými tóny. Samotný bouquet je však málo intenzivní. Chutí je výraznější, avšak s krátkou perzistencí. Najdeme zde citrusy, pepř, kyselinky jsou v souladu se zbytkovým cukrem.

 

Tramín červený 2009 Pozdní sběr

Suché, 12,5% alkoholu, kyseliny 4,5 g/l

Květinová vůni řady Flowerline je znát. Krom rozkvetlé louky se dají ve vůni postřehnout i tóny exotického ovoce. Kyseliny jsou v příjemném kontrastu kořenito-květinovou chutí na patře. Zajimavá je mírna chuť jadýrek, výrazné jsou pak minerální tóny typické pro téměř všechna vína Mirkosvína. Víno je elegantní, lehkost mu dodává menší zbytkový cukr, jedná se o suché víno.

 

Ryzlink vlašský 2008 Pozdní sběr

Suché (zbytkový cukr 4,1 g), 13% alkoholu, kyseliny 4,6 g/l

Vinařská obec Perná, viniční trať Železná

Květinová vůně se mísí s tóny po čerstvé hutné smetany až smetanové zmrzliny. V chuti pak najdeme citrusové tóny a minerály, které se zdají být vzadu na patře těžké, chuť zůstává na patře.

 

Ryzlink vlašský 2006 Pozdní sběr

Polosladké (zbytkový cukr 14,4 g), 13% alkoholu, kyseliny 5,6  g/l

Vinařská obec Březí, viniční trať Ořechová hora

Krom obligátních květin mě ve vůni příjemně překvapily jahody. Daly vínu jistou atraktivitu a lákaly k ochutnání. Typická kombinace minerálních tónu a jemné kyselinky byla doplněna o tóny medové, trochu i kandovaného ovoce. To vše přinášel  zbytkový cukr, který z vína udělal příjemné pití, které má sice své mládí za sebou, ale dokáže vyprávět jiné příběhy.

 

Rulandské šedé 2008 Pozdní sběr

Polosuché (zbytkový cukr 8,5 g), 13% alkoholu, kyseliny 6,1 g/l

Vinařská obec Dolní Dunajovice, viniční trať Zimní vrch

Toto víno zaujme hned svou vůní. Banánový shake mi připomněly smetanové a banánové tóny. Lehce jsem tam cítil i vůni marcipánu. Chuť však překvapivě nebyla do sladka. Cukr nešel cítit, převládaly kyseliny a minerály, které mi evokovaly chuť nezralého ovoce (zelených meruněk). Rozhodně zajimavé víno.

 

Sauvignon 2009 Pozdní sběr

Polosuché (zbytkový cukr 10,6 g), kyseliny 6,8 g/l

Jsem milovníkem sauvignonů a tady se to opět projevilo. Typické kopřivové aroma bylo doplněno nasládlou vůni ovoce a angreštu. Chuťový koncert začal jemnou kyselinkou na začátku s přechodem do mého oblíbeného černého rybízu. Po chviličce se objevili tóny po přezrálých broskví. Zajímavý sauvignon, tak jak je mám rád