Jdi na obsah Jdi na menu

Mikulovsko

12. 12. 2010

 

Pálava s vrchem Děvín

Pálava je místo s neopakovatelnou atmosférou. Z mírně zvlněné krajiny lužních lesů dolního Podyjí strmě vysupují vápencové skály s návěji spraší a vápencových jílů, v jižní část leží na písčitých půdách. Z těchto půd čerpá vínná réva živiny pro tvorbu aromatických látek a výraznějšího extraktu. Pálava tak dává vzniknout vínům se zcele odlišným charakterem než nalezneme v jiných oblatech nejen České republiky, ale také celé oblasti severopanonské nížiny.

Toho si ostatně všimli i římští vojáci, kteří na pálavským svazích založili historicky první moravské vinice. Tradiční odrůdou je tu Ryzlink vlašský, který však nic společného s Italy (Vlachy) natožpak s Římany. Vyznačuje se příjemnými kyselinkami a příjemnými minerálními tóny. Daří se tu i Sauvignonu, který jde do broskví, a květinovému Chardonnay. Na západ od Pavlovských vrchu se daří Veltlínskému zelenému, severně od Novomlýnských nádrží dávají vinice nádherné Rýnské ryzlinky, Tramíny červené a Pálavy, odrůdu Tramínu červeného a Mülleru Thurgau, která byla vyšlechtěna ve šlechtitelské stanici v Perné na západním úbočí Pálavy. Na Valticku, které patří do Mikulovské vinařské podoblasti, se daří Neuburku, o Sylvánském zeleném ze Sedlce se říká, že je nejlepší na Moravě. Červená vína jsou reprezentována Svatovavřineckým, Frankovkou a Rulandkým modrým, ale vysazují se tu i zahraniční odrůdy, jako např. Merlot nebo Cabernet Sauvignon. To vše ve 30 vinařských obcí, na vinicích o rozloze 4 737 ha (25.3% z plochy českých a moravských vinic).

Valtice se pišní titulem hlavní město vína. Já osobně dávám přednost Mikulovu, ale důležité je, že na valtickém zámku sídlí Národní vinařské centrum se svým slavným Salonem vín České republiky. Stovka nejlepších vín je každoročně vybírána sommeliéry a uchovávají se ve zámeckých sklepech. Na mikulovském zámku se také můžete seznámit s vínem a vinařstvím. Zdejší vinařská expozice obsahuje i obří vinný sud. Skutečnou lahůdkou je Lednicko-valtický areál - kombinace přírodní a kulturní krajiny rozkládající se mezi zámky v Lednicích a Valticích. Pro svou unikátnost byl celý areál zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO jako nejrozsáhlejší umělecky ztvárněná krajina na světě.